En liten blogg för dej som vill följa vårt projekt "Att skriva sig till läsning med hjälp av datorn" i våra två förskoleklasser.



söndag 10 oktober 2010

Vecka 40/ Skriv en kalasinbjudan till ditt gosedjur

Vi skriver en inbjudan till våra gosedjur att komma på kalas till skolan. Vi började med att på måndagens språklekspass prata om hur man skriver en inbjudan. Vad behöver den man bjuder veta? Barnen tyckte det räckte med att skriva namnet. Efter lite diskussion kom vi fram till att det bör stå, plats, tid och vad som ska bjudas på. Att barnen bara vill skriva namnet från början upptäckte jag handlade om att man köper färdig tryckta inbjudningskort och barnen har fått skriva in namnet på kortet. Nästa dag var det dags att skriva inbjudan till sitt gosedjur på dator. Vi hade fyra datorer inkopplade. Innan vi startade introducerades uppgifter att jobba med. På tavlan ritade och introducerade jag de olika uppgifterna varav datorskrivning var den ena. Barnen har lärt sig otroligt snabbt att jobba efter de olika arbetsuppgifterna som står på tavlan. Uppgifterna är självinstruerande och tydligt syns de på tavlan de olika momenten man ska göra.
Enskilt skriver barnen sin inbjudan på datorn. Några valde att skriva spöktext medans några ville att det skulle stå på riktigt. För att möta upp barnens olika behov fick de välja att lösa sin uppgift med att skriva ”spökskrift” eller skriva efter förskriven textinbjudan. På väggen ovanför datorena satte jag upp blädderblockspapper, där barnen lätt skulle kunna följa två sätt att lösa uppgiften. Barnen behövde stöd i att inte glömma använda båda händer och att använda enter för att skapa nya rader. Den här gången växlade jag och min kollega med att hjälpa barnen med deras olika uppgifter. Barnen gjorde inbjudan fin, markerade sin egen text och fick rulla ihop inbjudan och knyta ett fint band runt. Nästa onsdag har vi kalas!
/ Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar