En liten blogg för dej som vill följa vårt projekt "Att skriva sig till läsning med hjälp av datorn" i våra två förskoleklasser.



söndag 26 september 2010

Vi börjar med skrivkompis

Vi började med en kort repetition av vad vi tidigare gjort på datorn. Därefter introducerade jag begreppet ”Skrivkompis” Hur arbetar man med en skrivkompis? Du berättar för din skrivkompis vad du vill att han/ hon skriver. Byt när kompisen skrivit klart då skriver du åt din kompis. När ni är klara kommer en vuxen och skriver under er text så alla kan läsa och förstå vad ni skrivit. Vi hade fyra datorer igång och barnen fick träna på att gå till kopieringsapparaten och hämta sina dokument.
Barnen tog sig an uppgiften med stor glädje. Det svåra var att hitta på vad man skulle skriva men vi tränade utifrån att man skulle säga en mening. Det hade vi jobbat med i språkleken och då jag påminde lite om det så gick det bättre. Alla jobbade fint och lyssnade på varandra. Det blev lite jobbigt att hinna med och skriva barnens meningar så alla kan läsa det man skrivit men det gick bra, alla var tålmodiga och klarade av att vänta på sin tur. Det var stort för barnen att få gå själva till kopieringsapparaten och hämta sina dokument. Ett viktigt förtroende som de klarade galant. Det flyter nu bra med att klippa ut sin text och klistra upp på färgat papper. Alla vet hur de ska göra.
Nästa vecka är uppgiften: Att få text till sin bild ”Det här är jag bra på”. Ser fram emot att se hur skrivkompis arbetet utvecklas då detta är en uppgift utifrån en egen ritad bild.
/ Frida vecka 38

1 kommentar: