En liten blogg för dej som vill följa vårt projekt "Att skriva sig till läsning med hjälp av datorn" i våra två förskoleklasser.



torsdag 23 september 2010

Nästa steg- Berätta om ditt Gosedjur

Förra veckan fick barnen ta med sig valfritt gosedjur. Det var allt ifrån gamla ingosade till inköpta för egna pengar, men alla var älskade för att de var det de var och alla blev stolt presenterade i samlingen av sin ägare. 
Steg två  var att rita sin favorit. Vi limmade fast resultatet på färgat papper och satt upp det på väggen.

På grund av simskolan dröjde det ända till måndag innan det blev dags för den första gruppen att ta det tredja steget - att få en skriv kompis. Ett barn berättar om sitt Gosedjur för skrivkompisen som "spökskriver" ner det på datorn.
Det låter enkelt men det var det inte. De nya fina Laptop- datorerna är utrustade med  tuch-pad. Vad dessa kan ställa till med i samband med intensiv tryckning på tangenterna hade inte konstruktören någon susnig om.
Tillslut så fick vi till det i alla fall och barnen bytte av varandra med att berätta och skriva. Det var svårt att vänta på sin tur att skriva och helt konflikt fritt var det inte heller, men på det hela taget tyckte de att det var kul.
När  berättelse var klar, fick de återberätta den för mig och jag renskrev så att fler kunde läsa.
Sen fick de stolta skribenterna skriva ut det på skrivaren. Texten har nu fått plats tillsammans med bilden av gosedjuret.
När barnen väntade på sin tur, sysselsatte de sig själva med hjälp av de "uppgifts lådor" som introducerats förra veckan. Det fungerade över förväntan.
Boel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar