En liten blogg för dej som vill följa vårt projekt "Att skriva sig till läsning med hjälp av datorn" i våra två förskoleklasser.



söndag 21 november 2010

Vecka 44 - 46

Hej Bloggen!
Nu har vi haft höstlov vecka 44. Vecka 45 var det verkstadsarbete för skolans förskoleklassare i tre dagar. Det var experiment med luft, vatten och värme. Allt i Alfred Nobels anda. Jättekul tyckte barnen.
Vecka 46 var det dags för simskola. Vi simmar tre dagar i veckan i tre veckor v 46 – t o m v 48. Vid första simtillfället fotade jag alla barn. Varje barn fick välja ett foto att skriva text till på datorn. Vi uppmanar alla barn att spökskriva eller ”ljudskriva”. När man är klar med sin text skriver vi ”så alla kan läsa” med kursiv stil under barnens text. Efteråt får barnen jobba vidare med texten och markera i den korrekta texten vilka bokstäver de fått med oavsett om de har spökskrivit eller ljudskrivit.
Uppgiften har gått mycket bra. Barnen är koncentrerade och de flesta säger orden högt lyssnar efter vilka bokstäver man hör och skriver med stort allvar bokstäverna. Arbetsron i klassrummet är fantastik. Att markera bokstäverna i den korrekta texten var lite knepigt, det var första gången vi arbetat med texten på detta sätt. Vi vuxna fick vara mycket tydliga.
De barn som inte skriver på datorerna arbetar med Ee i bokstavsboken Klo och Krona, alternativt bygger bokstaven Ee på pärlplatta eller med byggmaterialet plusplus. Uppgiften i boken är självinstruerande och barnen vet vad de ska göra i den. Bygga bokstaven Ee med plusplus blev en rolig utmaning. Några pojkar byggde ett jättestort E, vilket samarbete!
Alla barn hann inte skriva sin text till bilden därför fortsätter vi med uppgiften nästa vecka mellan våra simdagar.
/Frida