En liten blogg för dej som vill följa vårt projekt "Att skriva sig till läsning med hjälp av datorn" i våra två förskoleklasser.



måndag 30 augusti 2010

Så är då datorerna på plats och redo för att användas!

Min förskoleklass består av 17 barn. Vi huserar i en gammal föreningsgård, bestående av ett rum uppe och ett i undervåningen. Även om vi inte är uppkopplade till något nätverk än, så har vi öppenspis i klassrummet.
Den första lektionen genomförde jag i halvklass med blott sju barn, en var sjuk. Det var en himla tur, inte att någon var sjuk utan att de bara var sju.
Fyra av barnen fick börja med att rita ett självporträtt medan de andra tre fick en stund själv med datorn och sedan bytte de. .
Barnen började med att skriva datum och namn för att sedan forsätta med "spökskrivning" i en minut. Spökskrivning är att skriva bokstavsräckor. De fick skriva med versaler för att de sedan skulle kunna hitta de bokstäver som de hade i namnet. När vi skrivit ut på skrivaren fick barnen ringa in "sina" bokstäver och sedan klippa ut det de skrivit. Avslutningsvis klistrade de sina bokstäver och sitt självporträtt på ett papper som vi satte upp på väggen.

De jobbade jättebra och tyckte att det var kul. Lite rörigt blev det, men så är det ju alltid första gången man gör någonting. En av de unga männen som deltog visade sin mormor som hämtade, det viktigaste- strecket som delade skrivbordet så att de skulle använda båda händerna när de skrev.

I morgon är det dags för andra gruppen.
/Boel

söndag 29 augusti 2010

Nu startar Bloggen Bokstavsbella!

Dokumentation och information om ett skriv och läsprojekt i Täby Kommun.
Systerskolorna Slottsparksskolan och Norskolan har i höst i förskoleklass startat  projektet  "Att skriva sig in i läsningen med datorn som hjälpmedel". Vi kommer under projektets gång att uppdatera vår arbete.